Close
MivaArt 2

Završen projekt socijalne zadruge MIVA ART 2

Udruga djece i mladih s poteškoćama u razvoju Zvono osnovala je Socijalnu zadrugu Miva art 2007. godine. Kao socijalna zadruga, Miva art uvažava razlike među ljudima te radi na zapošljavanju osoba s invaliditetom kako bi ostvarila zajedničke vrijednosti svojih članova i širu društvenu koheziju. Samoodrživost kao osnovnu ideju ostvaruje spajajući društvene, ekonomske i ciljeve zaštite okoliša. Zadruga djeluje na tržištu proizvodnjom dobara i usluga na poduzetnički i inovativan način, a stvorene viškove koristi za ulaganje u zajednicu.

Kroz dosadašnji rad, zadruga je postigla brojne ciljeve, a nastavlja se razvijati i širiti usluge. Zadruga se javila na natječaj Europske unije te je 01. lipnja 2017. godine započela s provedbom projekta pod nazivom Miva Art 2. Projekt je financira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u iznosu od 706.263,99 kuna. Upravljačko tijelo provedbe projekta bilo je Ministarstvo rada i mirovinskog sustava dok je Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva posredničko tijelo razine 2 i pratila je provedbu projekta.

Cilj projekta Miva art 2 bio je ojačati kapacitete socijalne zadruge i razviti nove modele socijalnog poduzetništva u skladu s resursima regije. Specifični ciljevi su jačanje ljudskih kapaciteta za vođenje zadruge, osposobljavanje i unaprjeđenje vještina osoba u nepovoljnom položaju te poboljšanje poslovanja zadruge s ciljem održivosti. Ciljane skupine projekta bile su osobe s invaliditetom, zadrugari i mladi nezaposleni. Kroz projekt koji je trajao godinu dana provele su se aktivnosti osposobljavanja i usavršavanja menadžmenta zadruge, istraživanje tržišta, usavršavanje postojećih i razvoj novih socijalnih usluga. Također, kako bi ostvarili projektne ciljeve provedeno je osposobljavanje osoba s invaliditetom za pomoćna zanimanja: pomoćni pčelar, permakulturni vrtlar, lutkar, palačinka majstor i domar.

Projektom Miva art 2 osnažili smo ljudske resurse koji će svojim znanjem i vještinama stvoriti dobre temelje za kvalitetnu i samoodrživu društvenu zadrugu koja generira profit i koristi ga za dobrobit marginaliziranih društvenih skupina te razvoj lokalne zajednice u cjelini.

  1. rujna zaposleni su radni asistenti za permakulturnog vrtlara, domara, palačinka majstora, lutkara i pomoćnog pčelara. S obzirom da se na natječaj javio pre mali broj zainteresiranih za ovo radno mjesto, zaposleni su ljudi sa područja cijele Osječko-baranjske županije. Odmah po zapošljavanju, radni asistenti prošli su edukaciju za rad s osobama s invaliditetom koju je provela rehabilitatorica Tena Anić na kojoj su stekli osnovna znanja i vještine kako i u kojoj mjeri pružiti podršku u radu osobama s invaliditetom. Nakon edukacije radni asistenti su uz mentorstvo stručnjaka za svako područje započeli sa osposobljavanjem 20 nezaposlenih osoba s invaliditetom ili sa završenim pomoćnim zanimanjem. Dakle svaki radni asistent davao je podršku u radu 4 osoba s invaliditetom. Nakon što su prošli volontersku praksu, osobe s invaliditetom stekli su nova znanja i vještine koje će im omogućiti da postanu konkurentniji na tržištu rada.

Ovom prilikom želimo se zahvaliti mentorima koji su kroz cijeli projekt bili velika podrška osobama s invaliditetom i njihovim radnim asistentima a to su Vanja Đumić i Ria Trdin za skupinu lutkara, Anita Andrašek Mihaljević za skupinu pčelara, Franjo Jelić za skupinu domara, Ivona Šimić za skupinu palačinka majstora te Tanja Ordanić za skupinu vrtlara. Također se želimo zahvaliti i našim radnim asistentima Martini Salopek, Vesni Sobodić, Nikoli Vinkoviću, Mirti Vaci te Roberti Šimunović na predanom radu i trudu tijekom cijelog projekta, bili su zaista velika pomoć i podrška polaznicima ove prakse. U srijedu, 28. veljače, prigodno smo obilježiti zadnji dan našeg druženja podjelom diploma za uspješno provedenu praksu. Sigurni smo da će im stečena znanja i vještine pomoći da budu konkurentniji na tržištu rada te da će ih koristiti u daljnjem životu i radu.

Tijekom projekta nabavljena je oprema i materijali potrebni za provođenje projekta. Vrtlarska skupina svakodnevno vrijedno radi u našem permakulturnom vrtu. Još jesenas je mentorica Tanja Ordanić donirala kalifornijeske gliste te objasnila našoj skupini njihovu važnostu u procesu kompostiranja.  Kupljen je plastenik te su naši vrtlari posadili rajčicu. Skupina domara je sa svojim radnim asistentom bila uključena u sve pomoćne radove prilikom obnove stambene zajednice udruge Zvono. Palačinka majstori do sada su već savladali osnovne tehnike pečenja palačinki, a sada rade na poboljšanju svojih recepata i uvođenju novih. Do sada su već imali prilike prezentirati svoje radove na raznim manifestacijama u lokalnoj zajednici na kojima su dobili samo pohvale za svoj rade, što ih dodatno motivira. Kroz projekt je nabavljena sva kuhinjska oprema potrebna za otvaranje palačinkarnice tako da smo 06.05.2018. imalo smo otvorenje palačinkarnice na Citadeli koja će od sada svake subote i nedjelje raditi na Citadeli od 15-19h. Na otvorenju su posjetitelji imali prilike kušati nadjeve od mljevenog mesa, piletine, blitve i sira, kukuruza i vrhnja, mljevenih oraha i domaćih džemova od marelice, mandarine, šumskog voća i jabuka. Za pčelarsku skupinu nabavljena je kompletna oprema, te se naši pčelari sada vrijedno pripremaju za nadolazeću pčelarsku godinu.  Mentorica lutkarske skupine Ria Trdin sa umjetničke akademije u Osijeku održala je 2 edukativne lutkarske radionice. Na početku radionice, mentorica je održala kratko uvodno predavanje o povijesti lutke i lutkarstva, te su nakon toga svi sudionici krenuli u izradu vlastitih  lutki zijevalica od spužve. Na drugoj radionici sudionici su dovršili svoje lutke koje će im biti potrebne za daljnje aktivnosti.

U svrhu osnaživanja kapaciteta društvenih poduzetnika kroz projekt Miva art 2 održana je edukacije društvenih poduzetnika o vještinama upravljanja i poslovanja koju je provela udruga Slap iz Osijeka i to kroz nekoliko modula: osnove društvenog poduzetništva, marketing društvenog poduzetništva, strategija društvenog poduzeća, sječtine upravljanja društvenim poduzećem te timski rad. Sudionici edukacije imali su priliku naučiti nešto više o vještinama financijskog upravljanja društvenim poduzećem, te su se susreli s primjerima dobre prakse koji će im biti korisni u daljnjem poslovanju, a onima koji se tek odluče baviti  društvenim poduzetništvom dobar primjer kako krenuti u pravom smjeru.

Tvrtka Recupero iz Osijeka provela je istraživanje tržišta za zadrugu  nakon čega je uslijedilo kreiranje novog vizualnog identiteta i pokretanje internet trgovine. Završne aktivnosti su u tijeku, iz tvrtke  Recupero su nam poslali nekoliko konačnih verzija za koje se trebamo odlučiti, a u ponedjeljak, 14.05., odradili smo slikanje naših proizvoda, lutaka, nakita, odjeće čije slike će biti postavljene na web stranicu i u katalogu proizvoda i usluga.

Kako bi poslovanje socijalne zadruge Miva art bilo što uspješnije izrađen je i novi strateški plan koji je izradila Modra nit iz Osijeka.

Zahvaljujemo se svima koji su u ovih godinu dana pratili i podržali projekt Miva art 2. Pozivamo sve zaljubljenike u palačinke da nam se pridruže vikendima na Citadeli te tako prate i podrže rad Zadruge Miva Art.

Skip to content