Close

Zaposleno sedam osoba

Financijsku potporu u iznosu od 628.300,00 dobila je belišćanska Udruga djece i mladih s poteškoćama u razvoju „Zvono“, iz trogodišnjeg programa „Razvoj i širenje mreže socijalnih usluga koje pružaju organizacije civilnog društva“, u okviru raspoloživih sredstava Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi iz dijela prihoda od igara na sreću za 2010.<!–more–> Program „Kao da sam doma“ namijenjen je osobama s mentalnom retardacijom, koje u obitelji najčešće nemaju dostatnu stručnu pomoć neophodnu za razvitak vještina u skladu s njihovim sposobnostima jer nisu uključene ni u kakve obrazovne i rehabilitacijske programe i najčešće su socijalno izolirane u krugu svoje uže obitelji, ističu u “Zvonu”.

„Institucije u koje se smještaju osobe s mentalnom retardacijom i invaliditetom ne pružaju očekivane rezultate, što dovodi u pitanje svrhu onoga za što društvo izdvaja velika sredstva kroz opremu, kadar i boravak. Smjeste li se u te institucije kao djeca, ostaju ondje doživotno. To je jedan od glavnih razloga koji nas je potaknuo na pokretanje ovog programa, kojim ćemo nastojati ublažiti probleme tretmana, odgoja i obrazovanja, osamostaljivanja i odgovarajuće”, rekla je Mira Anić, predsjednica Udruge “Zvono”.
Mobilni stručni tim

Program realiziraju uz pomoć Grada Belišća, Općine Petlovac, Centra za socijalnu skrb Valpovo i belišćanskih osnovnih škola. Jedan od partnera im je i Dječji vrtić „Maslačak“ iz Belišća, u kojem su u rujnu[pullright]<strong>Mira Anić</strong>
Moramo prevenirati institucionalizaciju za osobe s teškoćama i dodatno senzibilizirati zajednicu da osobe s invaliditetom doživljavaju kao ravnopravne članove. U tom ćemo najbolje uspjeti upravo kroz naš mobilni stručni tim koji će biti na raspolaganju svima koji ih trebaju i žele.[/pullright] organizirali predavanje prof. dr.sc. Danielea Bratkovića s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu, na temu „Suvremena načela pružanja podrške mladima u odrastanju i ostvarivanje uloga odrasle osobe“, namijenjeno roditeljima, odgojiteljima, učiteljima i svima koje zanima odgoj i rad s djecom i mladima. Do sada je zaposleno sedam osoba, a sljedeće godine u planu je još jedna osoba.

Mobilni stručni tim bit će potpora roditeljima i djelatnicima u odgoju i obrazovanju u sustavu, a koji u svojim skupinama i razredima imaju djecu s teškoćama, no nisu educirani za rad s njima. Uz to, organizirana je i služba za patronažu koja će djeci s težim teškoćama omogućiti djelomičnu socijalizaciju i potporu obiteljima, napominju u „Zvonu“. Bit će obuhvaćeno više od 70 osoba s teškoćama (mlađih od 30 godina) u Valpovštini, Donjomiholjštini i Baranji.
Prevencija i senzibiliziranje zajednice

Iznimno aktivna i uspješna Udruga „Zvono“ na četvrtom je mjestu top 10 udruga u Hrvatskoj kojima je odobren ovoliki iznos. Iz godine u godinu sve više i bolje unaprjeđuju kvalitetu života za osobe s teškoćama.

Skip to content