Close

Za “Citadelu” milijun kuna

Projekt „Citadela – Centar za socijalno zapošljavanje osoba s invaliditetom“, čiji je nositelj Udruga djece i mladih s poteškoćama u razvoju Zvono Belišće u partnerstvu s <a href=”http://pomakonline.com” target=”_blank”>Udrugom za kreativni razvoj Slap</a> i <a href=”http://www.uciliste-janus.hr/” target=”_blank”>Učilišta Janus</a> iz Osijeka, dobio je potporu međunarodnog, odnosno europskog fonda IPA i to u vidu gotovo milijun kuna (128.472 eura) bespovratnih sredstava koja će biti utrošena za provođenje projekta kroz godinu dana.<!–more–>

Osnovne značajke projekta „Citadela“ na konferenciji za novinare, koja je bila u srijedu prije podne, predstavile su Mira Anić, predsjednica Udruge Zvono, Sonja Vuković, predsjednica Udruge Slap i Željka Bertić – Kukić, ravnateljica Učilišta Janus.

Od 14 projekata koji su iz područja zapošljavanja osoba na razini cijele Hrvatske aplicirali na IPA-u je i naš projekt „Citadela“. Ono što je nadležna komisija prepoznala kao posebnu vrijednost našeg projekta, je sam njegov koncept, od suvremenih oblika skrbi o osobama s poteškoćama u razvoju, do rješavanja problematike zapošljavanja takvih osoba. Također, prepoznali su da smo mi sredina kojoj treba dodatna edukacija i motivacija kako bi se problemi počeli rješavati, rekla je Mira Anić, dodajući kako se dio uvjeta natječaja odnosio i na kvalitetne partnere koje je Zvono pronašlo u Slapu i Janusu.

[pullright]Za razliku od drugih, mi nemamo puno partnera, već smo se vodili time da u svoje partnere imamo povjerenja, da oni imaju potrebna znanja i vještine koje mogu nama prenijeti, odnosno da zajedno postignemo optimalne rezultate, rekla je predsjednica udruge Zvono Mira Anić. [/pullright]

Projekt „Citadela“ odnosi se na edukaciju koja je verificirana od Ministarstva obrazovanja. Dio projekta odnosi se na vrtlarstvo, pri čemu će Vera Trampus, koja jedna od začetnica uzgoja lavande na našem području, biti edukatorica. Provodit će se i edukacija u radionici tkanja, gdje će voditelj biti Željko Knezić, predavač na Tekstilnom fakultetu u Zagrebu i izumitelj nekoliko inovacija koje olakšavaju manipulaciju tkalačkim stanom. Osposobljavanje u grančarstvu, odnosno keramici provodit će Danijel Astaloš, keramičar i umjetnik iz Belog Manastira, koji je svoja znanja dokazao kroz suradnju na nekoliko velikih projekata.
Također, pokrenut ćemo i servis za glačanje. To je usluga koja će biti ponuđena građanstvu i koju će obavljati dvije korisnice Zvona s cerebralnom paralizom. One su inače članice Kluba za samozastupanje, a kako su u godinama kada bi se mogle osamostaliti, potrebno je da steknu znanja i vještine za samostalan život, govori Mira, dodajući kako će se kroz projekt „Citadela“ korisnici baviti i pakiranjem ljekovitog bilja nakon sušenja, a nakon renoviranja zgrade na parceli koju je Zvono dobilo od Hrvatskih šuma, ondje će se za građane ponuditi i neki drugi sadržaji, od izleta do degustacije i prodaje proizvoda nastalih u Zvonu.

Skip to content