Close

Vrtlari i pčelari započeli s pripremama za novi sezonu

Socijalna zadruga Miva art nastavlja s provedbom projekta “Miva art 2” koji je započeo u svibnju 2017. godine. Projekt financira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, a projekt je usmjeren jačanju kapaciteta zadruge Miva art te razvoju novih modela društvenog poduzetništva. Poseban se naglasak stavlja na jačanje ljudskih kapaciteta za vođenje zadruge te na osposobljavanje i unaprjeđenje vještina osoba u nepovoljnom položaju.

Kroz projekt je zaposleno 5 radnih asistenata na poslovima permakulturnog vrtlara, pomoćnog pčelara, palačinka majstora te domara. Radni asistenti pružaju podršku osobama s invaliditetom tijekom osposobljavanja za navedena zanimanja te ih kroz praktičan rad podučavaju navedenim poslovima. U projekt je uključeno 20 osoba s invaliditetom, a cilj je povećati njihovu konkurentnost na tržištu rada kroz jačanje njihovih kompetencija.

Do sada su sudionici projekta bili uključeni u brojne aktivnosti, te su se pripremili za nadolazeću pčelarsku i vrtlarsku sezonu. Palačinka majstori usavršavaju svoje kulinarske vještine, a domari vrijedno uče poslove i sudjeluju u uređenju naše stambene zajednice.

Nakon održanog teoretskog dijela edukacije o permakulturnom vrtlarstvu, naši su vrtlari završili jesensku sadnju te su se upoznali s procesom kompostiranja te s procesom kompostiranja s kalifornijskim glistama. Uz podršku mentorice Tanje Ordanić uzimili su gliste u komposter kako bi bio što kvalitetniji za daljnju upotrebu. Vrijedni su bili i pčelari koji su započeli sa sklapanjem košnica kako bi ih do proljeća pripremili za pčele.

Palačinka majstori rade na poboljšanju recepata te na uvođenju novih recepata, a svoj su rad imali priliku prezentirati i na Festivalu bundeva i dodjeli 3. Volonterske nagrade grada Belišća. Pozitivni komentari potaknuli su ih na još veću kreativnost i osmišljavanje novih recepata.

Skupina domara sa svojim radnim asistentom i mentorom vrijedno radi na obnovi stambene zajednice udruge Zvono.

 

U sljedećem razdoblju provedbe projekta nastavljamo sa započetim aktivnostima.

 

 

Skip to content