Close

Voditeljica Kluba mladih Garaža u Poljskoj!

Voditeljica Kluba mladih Garaža sudjelovala je na desetodnevnom treningu o socijalnom poduzetništvu. Trening se održao u gradiću Wisli u Poljskoj.

Odmah nakon dolazaka svih sudionika krenuli smo sa igrama upoznavanja, kojih je bilo dovoljno da se jako brzo upoznamo i upamtimo sva imena, iako nas je bilo 24 iz 11 zemalja – Hrvatska, Poljska, Makedonija, Slovenija, Bugarska, Rumunjska, Mađarska, Litva, Španjolska, Malta i Grčka.

Počeli smo sa ciljevima i našim očekivanjima od treninga, sve smo zapisivali na papire velikog formata i sve zapisano lijepili na zidove dvorane u kojima smo imali predavanja, koji su nakon treninga bili cijeli oblijepljeni našim tvorevinama.

Definirali smo i shvatili principe socijalne ekonomije, istraživali o poražavajućoj nezaposlenosti mladih ljudi, predstavljali najbolje primjere socijalnog poduzetništva iz naše zemlje, gdje smo kao jedan od najboljih hrvatskih primjera predstavili udrugu Zvono i sve ono u što je Zvono uključeno, čega je dio i koji su sve projekti Zvona.

Posjetili smo socijalno poduzeće u Wisli, turistički info-centar, u posjet nam je došla predstavnica socijalnog koperativa Ogniewo iz Krakowa i od nje smo mogli naučiti mnogo o tome kako dobro i kvalitetno može funkcionirati skupina ljudi koji rade zajedno, za sebe, ne za državu i kako se takvi kooperativi financiraju i kako profitiraju, ako su profitna organizacija.

Nakon posjeta turističkom info-centru, podijelili smo se u skupine i intervjuirali mlade na ulicama grada koliko su upućeni u socijalno poduzetništvo i na koje bi se načine voljeli više informirati o toj temi koja bi im mogla biti od koristi za njihovu budućnost.

Svi zajedno smo osmislili knjižicu s aktivnostima i radionicama koje su prikladne za vježbe o socijalnom poduzetništvu, a sve vježbe smo zajednički isprobali i usavršili na treningu. Svaka je država imala najmanje jednu ideju za staviti u knjižicu te je knjižica objavljena na internetskim stranicama organizacijske ekipe Dobry Rozwoj i na stranicama Europske Unije.

Imali smo jedno popodne slobodno za teme i ideje koje su nam se nekako nametale tijekom svih predavanja, ali nismo imali vremena ni prostora za ubaciti ih u dužu raspravu pa smo ih sve zajedno obradili tijekom ‘open space’ popodneva. Teme su bile o rodnoj (ne)ravnopravnosti i pokretanju poslova.

Trening je bio samoodrživog karaktera, puno smo i učili o oblicima samoodrživosti, hranili se (gotovo) isključivo vegetarijanski, gledali mnoštvo videa o toj temi.

Slobodne smo trenutke provodili kratko se odmarajući i puno se družeći i upoznavajući. Tri su večeri bile interkulturalne, gdje smo predstavili države iz kojih dolazimo i poslužili hranu i piće koje smo donijeli kao proizvode koji su popularni u našim državama ili krajevima, imali smo filmske večeri, družili se uz klavir, biljar i magiju te tako stvorili jedne od najljepših trenutaka naših života.

Nakon svega podijeli smo smo si diplome i to međusobno. Na samom početku treninga u tajnosti smo izvukli nečije ime napisano na papiriću i zadatak je bio da nam je ta osoba ‘secret buddy’ tijekom cijelog treninga i trebali smo se posebno lijepo ponašati prema toj osobi. Na dodjeli diploma svatko je svom ‘secret buddyju’ uručio diplomu i time otkrio svoj identitet.

Nakon dodjele diploma, uslijedila je evaluacija i zadnje okupljanje u krug uz dijeljenje emocija i osvrta na cijelo desetodnevno druženje. Sljedeće smo se prijepodne uputili na aerodrome i kolodvore uz tužne rastanke i dogovore o sljedećim viđanjima i zajedničkim planovima.

 

Skip to content