Close

STUDIJSKI POSJET ORGANIZACIJAMA CIVILNOG DRUŠTVA U BARCELONI

Od 23. do 27.studenog predstavnice Udruge djece i mladih s pošteškoćama u razvoju „Zvono“ posjetile su Barcelonu kako bi stekli nova iskustva te učili iz primjera dobre prakse u Europi. Kroz progam Institucionalne potpore koji financira Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva predstavnici udruge „Zvono“ već treću godinu za redom imaju priliku učiti od razvijenijih zemalja Europske unije i na taj način prenositi europske modele u Hrvatsku.

Predstavnice udruge „Zvono“ tijekom studijskog posjeta Barceloni imale su priliku upoznati se s primjerima dobre prakse socijalnog poduzetništva te s načinima organizacije i pružanja socijalnih usluga marginaliziranim skupinama društva. Tako su posjetile socijalno poduzeće koje se bavi zapošljavanjem socijalno ugroženih skupina, posebno osobama bez adekvatnog mjesta stanovanja. Zaposelnici ovog socijalnog poduzeća bivši su, ili sadašnji beskućnici koji ovim poslom pokušavaju promijeniti svoj život. Poduzeće se bavi turističkim obilascima Barcelone i to na dva vrlo zanimljiva načina. Turistički vodiči svoje posjetitelje vode u pravi turistički obilazak Barcelone, pokazujući im znamenitosti i glavna središta, ali ukoliko turiste zanima drugačiji pristup gradu, oni su pravi vodiči za obilazak. Druga vrsta turističkog obilaska Barcelone odnosi se na razgledavanje mjesta na kojima beskućnici borave tijekom života vani, gdje jedu, gdje spavaju, gdje obavljaju osobnu higijenu, te gdje se druže i sastaju. Tijekom obilaska grada predstavnice udruge „Zvono“ posjetile su i druge organizacije civilnog društva koje se bave pružanjem socijalnih usluga kao što su socijalne samoposluge, javne kuhinje, mjesta na kojima se marginaliziranim skupinama društva pruža mogućnost rehabilitacije, mjesta za obavljanje osobne higijene te mjesta na kojima se pruža osnovna zdravstvena i medicinska njega.

Iskustvo posjeta Barceloni bilo je iznimno zanimljivo, a španjolska iskustva pomoći će u daljnjem razvoju socijalnih usluga koje provodi udruga „Zvono“. Bilo je iznimno važno vidjeti primjere socijalnog poduzetništva te se upoznati s načinima funkcioniranja socijalnih poduzeća i organizacija civilnog društva.

Skip to content