Close

Stručni skup o zapošljavanju osoba s invaliditetom

U četvrtak i petak, 3. i 4. prosinca 2015. u Vodicama je održan stručni skup “Je li socijalna inkluzija moguća bez zapošljavanja?”u organizaciji Centra za socijalnu inkluziju Šibenik. Na skupu su sudjelovali stručnjaci u radu s osobama s invaliditetom, a prezentirano je oko 20 radova na temu zapošljavanja osoba s invaliditetom.

Prvi dan skupa bio je usmjeren na zapošljavanje osoba s invaliditetom, a ustanove, organizacije civilnog društva, ali i predstavnici državnih institucija relevantnih za zapošljavanje i osobe s invaliditetom predstavile su svoja djelovanja s ciljem poboljšanja zapošljivosti osoba s invaliditetom.
Tijekom prvog dana skupa plenarnim izlaganjem predstavila se Edyth Dunlop iz Velike Britanije, predstavnica Europskog saveza za zapošljavanje uz podršku. Kroz svoje je izlaganje predstavila sustav zapošljavanja uz podršku koji se provodi u Irskoj, ali i savjete kako ustanoviti nacionalnu mrežu pružatelja usluge zapošljavanja uz podršku.

Predstavnici Hrvatskog zavoda za zapošljavanje prezentirali su mjere aktivne politike zapošljavanja, strategiju zapošljavanja i aktiviranja nezaposlenih te aktualne podakte u zemlji, a vezane uz zapošljavanje osoba s invaliditetom. Osim toga, predstavljeni su i klubovi za zapošljavanje kao način poboljšanja vještina potrebnih za zapošljavanje. Prilagođen program rada klubova za zapošljavanje predstavila je voditeljica takvog kluba Centra za socijalnu inkluziju Šibenik – Jelena Kenđel.

Predstavnica Edukacijsko – rehabilitacijskog fakulteta iz Zagreba, profesorica Daniela Bratković predstavila je aktualne istraživačke spoznaje u području zapošljavanja uz podršku u svijetu i u Hrvatskoj.

Svoja iskustva u radu s osobama s invaliditetom, posebno u području zapošljavanja predstavile su i brojne druge organizacije – DES Split, Centar za rehabilitaciju Stančić, ali i udruga Zvono koja je predstavila svoje modele zapošljavanja uz podršku.

Kroz prezentaciju na stručnom skupu, predstavnice udruge Zvono govorile su o Citadeli – centru za zapošljavanje osoba s invaliditetom, te o provedenim projektima usmjerenim na zapošljavanje. Tako su predstavljeni projekti Bellbook Inkubator, Bellbook Cook, ali i projekt koji je trenutno u provedbi – Step in. Sudionicima je predstavljen proces zapošljavanja uz podršku koji udruga Zvono provodi kroz projekt Step in, a u suradnji s organizacijom iz Njemačke – Internationaler Bund, Sttutgart.

Drugi dan skupa bio je posvećen socijalnoj inkluziji i lokalnim partnerstvima, a o socijalnoj inkluziji govorile su predstavnice Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, profesorice i stručnjakinje iz dječjih vrtića i škola koje rade s djecom, mladima i odraslima s invaliditetom. Kroz drugi dan skupa predstavnica Zavoda za profesionalnu rehabilitaciju, vještačenje i zapošljavanje osoba s invaliditetom predstavila je aktivnosti Zavoda i pojasnila zakonsku osnovu zapošljavanja osoba s invaliditetom.
Posebno je zanimljivo bilo čuti iskustva samozastupnice koja je tijekom izlaganja uz podršku asistentice ispričala svoju priču s naglaskom na zapošljavanje i stanovanje uz podršku.
Skip to content