Close

Predstavnici Volonterskih centara u Strasbourgu

Predstavnici devet volonterskih centara iz Belišća, Čakovca, Dubrovnika, Osijeka, Rijeke, Siska, Slavonskog Broda, Dubrovnika i Zagreba, boravili su u četverodnevnom posjetu Strasbourgu na poziv zastupnika u Europskom parlamentu Tonina Picule.

 

Susreli su se s alzaškim volonterskim udrugama s ciljem uspostavljanja međunarodne suradnje, kako bi se dao dodatan poticaj afirmaciji vrijednosti i prakse volontiranja u inozemstvu kao i u Hrvatskoj. Jedna od važnijih tema njihovog susreta bio je EVS (European Voluntary Service) – program  Europske komisije koji omogućava mladim volonterima u dobi od 18 do 30 godina da volontiraju u nekoj drugoj zemlji, u periodu od 2 do 12 mjeseci.

Svaki takav projekt ima tri partnera: volontera, organizaciju koja ga šalje i organizaciju koja mu je domaćin, a razgovaralo se upravo o iskustvima prihvata i slanja međunarodnih volontera te svim drugim detaljima ovog vrijednog iskustva, jednako korisnog za volontera i zajednicu.

„Volonterstvo je ključan element aktivnog građanstva koje je preduvjet onim društvenim promjenama u kojem pojedinci promišljaju probleme zajednice kojoj svjesno pripadaju“, poručio je zastupnik Picula, kojeg su volonteri informirali o svojim programima i planovima.

U sklopu radnog posjeta Strasbourgu, volonteri su se upoznali s radom Europskog parlamenta, prisustvovali posljednjem plenarnom zasjedanju u ovoj godini te tom prilikom bili na dodjeli nagrada LUX.

Iz Lokalnog volonterskog centra Zvono u Strasbourgu su bile Nada Velte, Maja Kučera, Tena Anić, Nevena Pavošević i Sanja Kurdija te su na sastanku s predstavnicima alzaških volonterskih udruga predstavile djelovanje našeg LVC-a i aktivnosti koje provodimo s volonterima.

Skip to content