Close

ODRŽANE RADIONICE ZA VOLONTERE IZ ORAHOVICE!

Lokalni volonterski centar ZVONO provodi projekt „Puzzle Plus“ koji financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Lokalni volonterski centar Zvono promovira volonterstvo u lokalnoj zajednici, ali i educira građane i volontere te organizatore volontiranja kako bi osmislili što bolje i kvalitetnije volonterske programe.

U petak, 17. ožujka predstavnice LVC-a u Orahovici su održale dvije radionice za volontere. Prva radionica održana je za volontere organizacija civilnog društva koje djeluju na području Orahovice. Radionica „Biti volonter“ sadašnjim je i budućim volonterima pružila osnovna znanja o volonterstvu i mogućnostima volontiranja u Republici Hrvatskoj. Volonteri su se upoznali sa Zakonom o volonterstvu i Etičkim kodeksom volontera, ali i s pravima i obvezama organizatora volontiranja i volontera. Imali su prilike na interaktivan način vježbati i međusobnu komunikaciju, uočiti razlike između različitih vrsta volontiranja te saznati na koje se sve načine građani mogu uključiti u volontiranje.

Na drugoj su radionici sudjelovali volonteri udruge „Jaglac“ s kojom Lokalni volonterski centar Zvono i udruga Zvono surađuju duži niz godina. Udruga Jaglac razvija programe za osobe s invaliditetom, a u svoj rad uključuje velik broj volontera. Radionica je bila usmjerena jačanju kapaciteta volontera udruge Jaglac. Kroz radionicu „Aktivna podrška za osobe s invaliditetom“ volonteri udruge imali su prilike naučiti na koje sve načine mogu pružiti podršku članovima udruge Jaglac u svakodnevnim aktivnostima. Kroz aktivnosti upoznali su se s pojmom intelektualne teškoće, aktivna podrška te su na konkretnim primjerima imali priliku saznati što je važno u pružanju aktivne podrške osobama s invaliditetom. Volonteri su sudjelovanjem na radionici ojačali svoja znanja i vještine kako bi mogli kvalitetnije pružati podršku osobama s intelektualnim teškoćama, a udruga Jaglac intenzivnim radom s volonterima podiže kvalitetu usluga koje organizira za svoje članove.

Projekt „Puzzle Plus“ nastavlja se s provedbom do 31. srpnja 2017., a kroz sljedeći period slijede aktivnosti usmjerene poticanju volonterskih akcija školskih volonterskih klubova te organizacija većih volonterskih akcija građana.

Skip to content