Close

Održane prve edukacije za osobne asistente

Udruga Zvono je 28. ožujka 2017. započela s provedbom projekta „Kao prijatelji“ koji financira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, a ukupna vrijednost projekta je 1.189.732,62 kn.

Opći cilj projekta je jačanje socijalnog uključivanja osoba s invaliditetom kroz daljnji razvoj i povećanje kvalitete usluge osobne asistencije, a kroz projekt se osigurava usluga osobnog asistenta za devet osoba s invaliditetom.

Jedna od projektnih aktivnosti je i edukacija osobnih asistenata i korisnika usluge osobne asistencije. Tematske cjeline edukacije su uvod u osobnu asistenciju, aktivna podrška za osobe s invaliditetom, komunikacijske vještine te rješavanje sukoba.

U ponedjeljak, 3. srpnja 2017. održan je prvi dio edukacije „Uvod u osobnu asistenciju“ za osobne asistente, korisnike osobne asistencije i članove njihovih obitelji. Sudionici su se na edukaciji detaljno upoznali s Etičkim kodeksom za osobnog asistenta i korisnika usluga, upoznali su se pojmovima osobni asistent, korisnik osobne asistencije te s ulogom osobnog asistenta.

U srijedu, 5. srpnja 2017. održan je i drugi dio edukacije „Aktivna podrška za osobe s invaliditetom“. Drugi dio edukacije bio je usmjeren osobnim asistentima, a na edukaciji su se upoznali s pojmovima: u zajednici utemeljena rehabilitacija, normalizacija, aktivna podrška, osobno usmjereno planiranje te kvaliteta življenja. Osobni asistenti upoznali su se s načelima aktivne podrške te su se kroz praktične primjere pripremali na pružanje aktivne podrške svojim korisnicima.

Nastavak edukacije planiran je za kolovoz 2017.

Skip to content