Close

Održana edukacija za volontere/ke u Vukovaru

Na edukaciji održanoj u Vukovaru 28. travnja 2015. okupile su se volonterke i volonteri koji volontiraju u mobilnim timovima u okviru projekta Vizije, ali i nekoliko volontera/ki udruge DUGA iz Vukovara. Edukacija je održana u novootvorenom Centru za socijalnu skrb Vukovar, Podružnica obiteljski centar. Na samom početku svima se obratila ravnateljica Centra za socijalnu skrb Vukovar Ljubica Mudri koja je pozdravila sve prisutne i naglasila važnost volonterskog rada u pružanju usluga osjetljivim skupinama roditelja. Kroz edukaciju smo željele upoznati naše volontere/ke s različitim potrebama i poteškoćama s kojima se susreću obitelji te smo u goste pozvale volonterke i stručnjakinje koje su govorile o svom bogatom iskustvu u radu s udomiteljskim obiteljima, obiteljima s djecom s teškoćama u razvoju, maloljetnim trudnicama i majkama te obiteljima koje koriste usluge socijalne samoposluge u Vukovaru. Mira Anić, jedna od osnivačica udruge Zvono u Belišću, upoznala je prisutne s uslugama i podrškom koju udruga Zvono pruža djeci s teškoćama u razvoju i njihovim obiteljima.  Što roditelji očekuju od roditeljstva, kako se roditelji djece s teškoćama u razvoju nose s izazovima roditeljstva, na koje teškoće nailaze, samo su neka od pitanja koja su svima prisutnima na edukaciji pomogla bolje shvatiti da su potrebe djece s teškoćama za ljubavi, sigurnosti, sudjelovanjem u igri, uključenosti u zajednicu jednake kao i potrebe sve ostale djece.

Bogato iskustvo u radu s udomiteljskim obiteljima prenijela nam je Mirela Alagić iz udruge Projekt građanske demokratske inicijative PGDI iz Belog Manastira koja nas je kroz svoje izlaganje upoznala s potrebama udomljene djece, udomiteljskih obitelji te podrškom koju im PGDI pruža. Posebno je bilo zanimljivo čuti o planovima za budućnost koji će pridonijeti lakšem uključivanju udomljene djece u zajednicu te njihovom osamostaljivanju.

Od Dijane Bačani iz Dječjeg doma Klasje iz Osijeka, doznali smo kako je u domu organiziran materinski odjel na kojem su smještene trudnice i majke s malom djecom.  Ova javna ustanova socijalne skrbi o djeci izvan vlastite obitelji, godišnje je dom nekoliko maloljetnih trudnica i majki s malom djecom koje su ovdje smještene iz različitih razloga. Neke nemaju podršku obitelji ili partnera, lišene su osnovnih životnih uvjeta ili su same rizičnog ponašanja zbog čega im je potrebna skrb i podrška.

Na kraju ove jednodnevne edukacije, o svom bogatom iskustvu pomaganja potrebitim obiteljima, u svom je emotivnom izlaganju govorila Irena Rajšić iz udruge DUGA iz Vukovara i mlade volonterke/i iz udruge DUGA koji su zbog svoje predanosti i nesebičnosti u pomaganju drugima izazvali spontani pljesak prisutnih.

Zahvaljujemo svim našim gošćama, mentoricama te volonterima/kama na odazivu!

Skip to content