Close

Održan drugi Okrugli stol u Virovitici

Drugi od planiranih pet okruglih stolova u sklopu projekta SOS-NET kojega provodi Udruga djece i mladih s poteškoćama u razvoju „Zvono“ iz Belišća u suradnji s partnerskim organizacijama – Udrugom Jaglac iz Orahovice, Udrugom Upit iz Osijeka i Udruženjem Baranja iz Luga, održan je u Virovitici, u Virovitičko-podravskoj županiji, 28. travnja 2015. godine, u vijećnici Županije. Tema okrugloga stola bila je „Suradnja dionika u sektoru socijalnih usluga u organiziranju i pružanju socijalnih usluga u zajednici“ s ciljem okupljanja dionika iz Virovitičko-podravske županije(VPŽ) radi poticanja kontinuirane komunikacije i suradnje u procesu planiranja, organiziranja i pružanja socijalnih usluga, ali i predstavljanje projekta SOS-NET.

U Virovitici je sudjelovalo 40-ak predstavnika organizacija civilnoga društva, ustanova i jedinica lokalne i regionalne samouprave. Ravnomjerno su bile zastupljene sve korisničke skupine – od starih i nemoćnih, djece i mladih kao opće populacije te s poteškoćama i invaliditetom kao i odraslih osoba s invaliditetom te korisnici socijalnih usluga centara, gradova i općina.

Zajednički je utvrđeno da je interes za privatnim pružateljima puno veći od ponuđenih usluga. Većinom se nude privatne usluge usmjerene na stare i nemoćne osobe, a najmanje su zastupljene kategorije djece i mladih u riziku i s posebnim potrebama. Predstavnici centara socijalne skrbi istaknuli su da nisu popunjeni svi kapaciteti udomiteljskih obitelji, odnosno da još uvijek ima slobodnih mjesta za udomljavanje.

Govoreći generalno o stručnom kadru potrebnom za obavljanje i pružanje socijalnih usluga, saznali smo da Županija, gradovi i općine u VPŽ nude stipendije za deficitarna zanimanja među kojima su i socijalni radnici, no nikada nitko te struke nije od mjerodavnih odjela Županije, gradova i općina zatražio  takvu stipendiju.

Na žalost realizacija  partnerstava i suradnje među dionicima u sektoru socijalnih usluga  i dalje ovisi o privatnim kontaktima i dobroj volji mjerodavnih da se upuste u neke nove projekte.

ZAKLJUČCI:

* potrebno je raditi na vidljivosti udruga u Virovitičko-podravska županija;

*nužna je  izrada strateških planova jedinica lokalne samouprave;

* umrežavanje ključno za uspjeh projekata;

* potrebna su zajednička partnerstva radi  osnaživanje kapaciteta;

*potrebna je  senzibilizacija zajednice;

* nužno je stvaranje baze podataka s ciljem bolje komunikacije;

*potrebno je  omogućiti pristup informacijama svim zainteresiranima.

Skip to content