Close

Obilježavanje dana osoba s invaliditetom

Udruga ZVONO je u prilici organizirati kazališnu predstavu dramske skupine Udruge za promicanje kvalitetnog obrazovanja mladih s invaliditetom „ZAMISLI“ iz Zagreba. Predstava se organizira u suradnji sa regionalnim Info centrom za mlade Osijek. Predstave će se održati dana 16. prosinca 2013. u Domu umirovljenika, Vij.J.J.Strossmayera 67, Belišće u terminima 16.30 sati i 18.00 sati. Ulaz na predstavu je besplatan.

Boalovo kazalište ili Kazalište potlačenih nije klasična predstava. Augusto Boal je brazilski kazališni redatelj koji je u edukacijske svrhe osmislio interaktivni tip kazališta u kojem glumci scenski uobličuju dramsku situaciju u kojoj se naglašava problem neke mikrozajednice te se zatim taj isti problem pokušava riješiti pomoću intervencija iz publike.
Glumci osmisle kratki prikaz nekog aktualnog problema i mogućeg rješenja, nakon čega se uključuje publika sa svojim prijedlozima.
Interakcija s publikom je jako važna zbog realističnog prikaza problematike i načina rješavanja pojedinih situacija.
Predstava će prikazati dvije problematike: Diskriminacija (pozitivna i negativna) i zapošljavanje osoba s invaliditetom, a predstavu je režirao poznati mladi redatelj Mario Kovač.
Molimo Vas da svojim sudjelovanjem ukažete na problematiku marginaliziranih skupina u društvu i zajedno s nama ponudite moguća rješenja na neobičan i zanimljiv način.
….
Ona je slijepa djevojka, a on dečko u kolicima. Njezini roditelji protive se njihovoj vezi. Priča je to o predrasudama osoba s invaliditetom prema osobama s drugačijom vrstom invaliditeta. Upravo je to tema predstave Boalovog kazališta u zagrebačkom klubu “Močvara” prošlog četvrtka. Predstavu su odigrali članovi udruge za promicanje kvalitetnog obrazovanja mladih s invaliditetom „Zamisli“. Druga tema bavila se generacijskim jazom u udrugama civilnog društva.
Predstava je rezultat dugogodišnje suradnju udruge “Zamisli” i redatelja Marija Kovača koja je započela još 2002. godine. Tada su organizirali predstavu na Cvjetnom Trgu. Predstava je kritizirala hrvatske humanitarne akcije, što je izazvalo burne reakcije. Dramska sekcija udruge poslije ovog je uspjeha postala puno aktivnija, a Boalovo kazalište su izabrali, jer se ono uklapa u ideju aktivizma u udrugama.
Ovaj tip kazališta osmislio je brazilski redatelj Augusto Boal. Naime, njegov sin ga je za vrijeme predstave neprestano zapitkivao zašto zaplet predstave nije drugačiji. Inspiriran time, Boal je osmislio interaktivno kazalište. U ovom tipu kazališta, glumci u predstavi zadržavaju vlastita imena kako bi komunikacija među njima bila jednostavnija. Boalovo kazalište nudi životne situacije i probleme pripremljene i odigrane čiji je cilj pronalaženje rješenja. Ono publici nudi mogućnost intervencije kojom gledatelj mijenja tijek događanja prema vlastitim idejama.

Upravo je time publika u “Močvari” bila najviše iznenađena. Gledateljima koji se još nisu susreli s time, poziv na igru u kazališnoj predstavi zvučao je pomalo nestvarno. Ipak, mnogi su pristali, te su rado predlagali rješenja. A da ta suradnja podjednako odgovara i publici i glumcima, vidjelo se iz vrlo otvorene međusobe komunikacije.

Skip to content