Close

"Oaza" na Citadeli!

Citadelu su 1. rujna posjetili Oazini izletnici. Pogledajte kako im je bilo i što kažu o našoj Citadeli.

U subotu, 1. rujna 2018., Mirovna grupa Oaza organizirala je izlet za osobe starije od 60 godina u “Citadelu – kamp i centar za socijalno zapošljavanje osoba s invaliditetom”. Izlet je organiziran u okviru projekta “Dostojanstveno starenje – III“, kojega financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

“Citadela” se nalazi u šumskom predjelu uz državnu cestu D517 (Beli Manastir – Belišće – Valpovo – Koška), blizu sjeverne (lijeve, baranjske) dravske obale, i udaljena je oko 550 metara od mosta na Dravi. “Citadelu” je osnovala i njome uspješno upravlja belišćanska Udruga za djecu i mlade s poteškoćama u razvoju Zvono, pod vodstvom predsjednice Mire Anić.

Na izlet se krenulo s pet automobila u 8:30 sati ispred belomanastirskog Društvenog centra u Ulici J. Antala 3, a na izlet su išle 22 ženske i jedna muška osoba, velikom većinom treće životne dobi.

“Oazine” izletnike u “Citadeli” je dočekala predsjednica “Zvona” Mira Anić te ih je prvo ukratko upoznala s aktivnostima “Zvona”, a onda ih je provela kroz “Citadelu” i pokazala im što sve tu ima.

A “Citadela” ima dvije kuće dobivene na korištenje od Hrvatskih šuma, uz koje su i pomoćne prostorije. Budući da su dobivene u ruševnom stanju, “Zvono” ih je obnovilo uz pomoć raznih donatora. U jednoj od tih kuća održavaju se razne radionice, u kojima sudjeluju grupe djece i mladih različitih sposobnosti. Oni u međusobnoj interakciji savladavaju vještine u rasponu od najobičnijih kućanskih poslova do složenijih sportskih aktivnosti (npr. baratanje priborom za ribolov ili vožnja čamcem) i razvijaju ekološku svijest, sve uz pomoć art-terapije i novih metoda rehabilitacije. Radionice vode treneri i asistenti, koji podržavaju nove trendove u odgoju, obrazovanju i rehabilitaciji.

U drugoj kući nastavlja se s proširenjem aktivnosti, s naglaskom na socijalno zapošljavanje osoba s poteškoćama u razvoju. Zelena površina oko kuća pretvorena je u održavani travnjak, dok je površina veličine 5.000 kvadratnih metara bliže cesti zasađena ljekovitim i začinskim biljem te povrćem, koji se uzgajaju po ekološkim principima, uz korištenje obnovljivih izvora energije, recikliranje i kompostiranje. Uređen je i vrt za permakulturu, koji ima čak i “hotel za kukce”. Nastoji se, zapravo, stvoriti preduvjete za zapošljavanje osoba s invaliditetom, kako bi se tu jednog dana za njih pronašao izvor mogući zarade.

Nakon što su sadržajno i detaljno razgledali i doživjeli pridravsku “Citadelu”, “Oazini” izletnici predahnuli su na natkrivenoj terasi, smjestivši se na drvene klupe i stolove. Tu su počašćeni običnim palačinkama, palačinke s makom u tijestu te manjim okruglim palačinkama sa zobenim pahuljicama. Na njih su, po želji, mogli nanositi slani namaz od patlidžana ili tri vrste džema (od ribiza, crvenih bobica bazge i višanja), a žeđ su mogli utažiti sokom od mente ili višanja, te okrepu završiti – turskom kavom.

Palačinke je pekla i goste posluživala Renata Đebić iz Belišća, zaposlenica “Zvona”, koja je u djetinjstvu tri godine živjela u Petlovcu jer je u to vrijeme njezin otac radio na Belju u Širinama.

U blizini “Citadele” nalazi se i također lijepo uređeni i održavani Ribički dom Udruge športskih ribolovaca (UŠR) “Belišće”. Pojedini izletnici su posjetili i taj dom, proćaskali sa Željkom Čorbom, predsjednikom toga UŠR-a znakovitog prezimena, razgledali mnoštvo izloženih pehara te slike po zidovima, koje su UŠR-u darovali slavonsko-baranjski slikari, učesnici likovnih kolonija koje za njih ribolovci organiziraju po principu: mi vama riblji paprikaš – vi nama slike.

Poslije toga “Oazini” izletnici još jednom su se slikali ispred stoljetnog hrasta uz Ribički dom, a onda su se oko podne zaputili svojim kućama u Beli Manastir, zadovoljni što su vidjeti i doživjeli nešto novo, lijepo i zanimljivo.

 

Izvor: http://oaza-bm.hr/oaza/naslovnica/item/5341-oazin-izlet-u-citadelu

Skip to content