Close

Mladi uključeni u proces traženja i primanja informacija

Udruga djece i mladih s poteškoćama u razvoju „Zvono“ iz Belišća sudjeluje u projektu „Empowermenttowardequalopportunities“ kojeg provodi Info zona u partnerstvu s udrugom Cinaz iz Zadra te Argonautom iz Murtera.

U projektu koji je dio većeg europskog projekta „Grassroots Europe-for localwellbeing“ kojeg financira OpenSociety Institute iz Budimpešte, sudjeluje 15 udruga s područja Slavonije i Dalmacije koje se žele baviti kvalitetnim informiranjem mladih.

Cilj projekta je uvođenje organizacija mladih/za mlade u proces organiziranog informiranja i savjetovanja mladih.

Prvi trening osposobljavanja organizacija za vođenje Info točaka održan je u Pirovcu sa studijskim posjetom Udruzi Argonauta na otoku Murteru, dok se drugi trening, na temu „Odnosi s javnošću, vidljivost organizacija, programa i aktivnosti“ održao od 24.-29.rujna 2012.godine u ljetnom kampu Citadela.

Na trodnevnom treningu na Citadeli  sudjelovalo je 14 predstavnika organizacija koje su uključene u projekt formiranja „Info točaka“. Govorilo se o odnosima s javnošću kao ključu uspjeha vidljivosti organizacija, tehnikama i alatima, vrstama i važnosti komunikacije za organizacije civilnog društva, te o uvodu u pisanje komunikacijskog plana za medije. Cijeli trening je bio usmjeren na edukaciju kako odraditi uspješan PR za organizacije civilnog društva. Voditelji treninga bili su Mario Bajkuša, direktor Foruma za slobodu odgoja i Domagoj Morić, suradnik za odnose s javnošću Foruma slobode odgoja.

U četvrtak, 27.09. nakon završetka treninga, sudionici su posjetili prirodne znamenitosti Baranje (Kopački rit, Tikveš, Zlatna greda, Vinogradi iznad Belog Manastira). Navečer je bilo organizirano druženje uz čobanac, svirku volontera Zvona Danijele i Bojana.

U petak, na centru Belišću  održano je predstavljanje svih 14 organizacija s područja Slavonije, Baranje i Dalmacije. Podijeljeni su promotivni materijali a slučajni prolaznici upoznati sa provedenom akcijom .Sudionike je ispred Gradskog poglavarstva pozdravila dogradonačelnica grada Belišća Marija Ilić. Nakon predstavljanja na centru grada Belišća, sudionici su posjetili  udrugu djece i mladih s poteškoćama u razvoju „Zvono“ gdje su imali priliku upoznati se sa radom ove organizacije,  socijalnim poduzetništvom zadruge „Miva art“, te Lokalnim volonterskim centrom „Zvono“.

U poslijepodnevim satima, za sudionika treninga organizirana je vožnja kajacima koju su za goste organizirali članovi BaraberExtrem tima-a. Bila je ovo prilika da gosti pristigli iz različitih dijelova Hrvatske upoznaju sa ljepotama rijeke Drave uz aktivno sudjelovanje.

U subotu je organiziran stadyvisitInfo točki u Osijeku, gdje su sudionici imali mogućnost upoznati se sa već ustaljenom praksom informiranja mladih.

„Kako već dugi niz godina udruga „Zvono“ aktivno radi sa mladima s invaliditetom i većinskim mladima koji su ujedno i volonteri u Zvonu, uključenost u ovaj projekt je sjajna prilika da svi mladi sa područja naše lokalne zajednice budu ravnopravno uključeni u proces traženja i primanja informacija. Nove „Info točke“ započet će sa svojim radom tijekom 10 mjeseca diljem cijele Hrvatske.“ – rekla je Jasna Anočić, voditeljica „Info točke“ u udruzi Zvono.

Skip to content