Close

JOŠ JEDAN USPJEŠAN FESTIVAL „ZVONI ZVONO“

Udruga Zvono ove je godine organizirala 9. Festival alternativnih oblika rehabilitacije Zvoni Zvono. Festival se održao od 18. do 20. svibnja, a bio je vrlo posjećen, zanimljiv i uspješan.
Festival Zvoni Zvono usmjeren je razvoju inkluzivnih i suradničkih metoda učenja i poučavanja te razvoju tolerancije i uvažavanja različitosti već od malih nogu. Festival traje tri dana, a radionice su sumjerene djeci i mladima sa i bez teškoća koji zajedno sudjeluju u različitim radionicama, surađuju te uče kako pružati podršku jedni drugima.
Na ovogodišnjem Festivalu sudjelovalo je više od 300 djece i mladih, njihovih odgojitelja, učitelja, nastavnika i stručnih suradnika. Festival je organiziran uz veliku podršku voditelja radionica te više od 15 volontera koji su se uključili u cijeli proces organizacije Festivala.
Prvi dan Festivala, 18. svibnja, na radionicama su sudjelovali najmlađi članovi naše zajednice, predškolci i učenici od 1. do 4. razreda osnovne škole i to iz dječjih vrtića Maslačak, Maza i Moj bambi, te iz škola Belišće, Veliškovci, Valpovo, Ladimirevci i Donji Miholjac te djeca SOS Dječjeg sela Ladimirevci predškolske i školske dobi.
Imali su prilike sudjelovati na različitim radionicama, naučiti nove vještine i podijeliti svoja znanja s drugima, ali i upoznati nove vršnjake te steći nova poznanstva i prijateljstva. Na radionicama prvi dan učili su o modeliranju gline, uvježbavali plesne pokrete uz pomoć Plesnog studia Shine iz Osijeka, žonglirali s našim žonglerima iz Kluba mladih Garaža, okušali se u vježbanju Yoge uz podršku studia Anahata Belišće te su sudujelovali u drugim zanimljivim radionicama: gradnja, sportski poligon, vrtlarska i kuharska radionica, glazbena radionica. Učili su i štrikati i heklati te su izrađivali okvire za fotografije, a imali su priliku okušati se i u oslikavanju majica. Ove godine naši suradnici iz DVD-a Veliškovci najmlađima su pripremili zanimljive vatrogasne igrice u kojima su svi uživali, a Škola za obuku pasa Prias iz Višnjevca učila je naše sudionike kako pristupiti poznatim i nepoznatim psima.
Osim djece, u Festival su bili uključeni i njihovi odgojitelji, učitelji, nastavnici i stručni suradnici koji su ove godine sudjelovali na predavanju koje je za njih pripremio Mobilni tim SOS Dječjeg sela Ladimirevci – psihologinje Tihana Stapić, Andrea Žulj i Katarina Klasić. Ovogodišnje predavanje bilo je usmjereno na učenike s emocionalnim teškoćama te savjetovanje odgojno obrazovnih djelatnika o postupanju u različitim situacijama.
Drugi dan Festivala bio je usmjeren učenicima od 5. do 8. razreda i njihovim nastavnicima i stručnim suradnicima. Drugi dan na Festivalu su sudjelovali učenici osnovnih škola iz Belišća, Valpova, Ladimirevaca te učenici SOS Dječjeg sela Ladimirevci, ali i članovi udruge Zvono. Učenici su imali priliku sudjelovati na zanimljivim radionicama poput radionice šminkanja, radionice izrade svijeća, dizajnerske radionice tijekom koje su izrađivali torbice i oslikavali vlastite majice. Učenici su sudjelovali i na radionici „Trka sa zadacima“ gdje su uz podršku članova Kluba mladih Garaža upoznavali Belišće i učili o povijesti Belišća na zanimljiv način. I drugi dan organizirali smo plesnu radionicu, yoga radionicu te strip radionicu, a učenici su sudjelovali u radionici konstruktorstva uz podršku nastavnice Violete Kardoš. Kako bi sve radionice bile trajno zabilježene, učenici su na filmskoj radionici učili kako snimati i montirati kratki filmić.
Drugi dan nastavnici su sudjelovali na predavanju na temu „Međuvršnjački pritisak“ koje je pripremila mag.psych. Tihana Stapić, psihologinja Mobilnog tima SOS Dječjeg sela Ladimirevci.
Treći dan Festivala održao se na kampu Citadela, a bio je usmjeren mladima. U goste su nam došli članovi udruge Jaglac iz Orahovice, učenici Srednje ekonomske i upravne škole Osijek te mladi iz SOS Zajednice mladih Osijek. Mladi su sudjelovali na različitim, zanimljivim radionicama, a posebno im se svidjelo veslanje i gađanje lukom i strijelom što su im demonstrirali članovi Baraber extreme team iz Belišća. Osim ovih zanimljivih sportskih disciplina mladi su se okušali u žongliranju i izradi prirodne kozmetike, a sudjelovali su i u Maloj školi kuhanja koju su organizirali Kotličari Belišće. Klub mladih Garaža je u suradnji s udrugom Zum Belišće organizirao i foto radionicu te izložbu fotografija nastalih na radionici. Sudionici su sudjelovali i u radionici timskog rada.
Ovogodišnji Festival bio je iznimno posjećen, organizirane su brojne radionice za djecu i mlade, a veliku podršku u organizaciji i provedbi radionica dobili smo od volontera Lokalnog volonterskog centra Zvono te od naših vanjskih suradnika koji nas prate već dugi niz godina i pomažu nam u realizaciji sadžaja primjerenih za djecu i mlade.

Veselimo se i sljedećoj godini kada pripremamo jubilarni 10. Festival Zvoni Zvono.

Skip to content