Close

BROJNIM AKTIVNOSTIMA OBILJEŽENI MEĐUNARODNI DAN VOLONTERA I MEĐUNARODNI DAN OSOBA S INVALIDITETOM

Lokalni volonterski centar udruge Zvono i ove je godine obilježio Međunarodni dan volontera te Međunarodni dan osoba s invaliditetom. U organizaciji svih aktivnosti sudjelovao je i Grad Belišće te Mreža udruga grada Belišća – Belnet koji su svojom podrškom pridonijeli raznovrsnosti aktivnosti te kvaliteti radionica za volontere i organizatore volontiranja.

Tijekom tjedna između 29. studenog i 2. prosinca provedene su različite radionice i različita predavanja usmjerena jačanju kapaciteta organizatora volontiranja te jačanju kapaciteta volontera Lokalnog volonterskog centra Zvono.

U utorak 29. studenog održana je radionica „Timski rad“ za volontere na kojoj je sudjelovalo oko 10 sudionika. Sudionici su se kroz interaktivan način upoznali s radom u timu i različitim timskim ulogama te važnosti suradnje u timskom radu.

U srijedu, 30. studenog zaposlenici i volonteri udruge Zvono sudjelovali su na radionici „Aktivna podrška“, a radionica je bila usmjerena razvoju kvalitetnih programa podrške osobama s invaliditetom u lokalnoj zajednici. Zaposlenici i volonteri upoznali su se s pojmom i značenjem aktivne podrške te s primjenom u praksi.

Četvrtak, 1. prosinac bio je usmjeren organizatorima volontiranja te ustanovama iz sustava odgoja i obrazovanja koji su kroz dvije radionice imali priliku saznati kako teče proces menadžmenta volontera.  Na radionicama su sudjelovali predstavnici dječjih vrtiča, osnovnih škola te udruga s područja grada Belišća, Valpova i Šećerane. Na radionici „Uvod u menadžment volontera“ sudionici su se upoznali s ciklusom menadžmenta volontera te s načinima podrške koje im nudi Lokalni volonterski centar. Na taj su način potaknuti na razvoj kvalitetnih volonterskih programa i na uključivanje volontera u rad svojih organizacija. Na radionici „Školsko volontiranje“ sudionici su bili predstavnici osnovnih škola, voditelji školskih volonterskih klubova. Upoznali su se s načinima motivacije učenika te s načinima uključivanja učenika u volonterski rad s ciljem razvoja aktivizma i solidarnosti kod mladih.

Poslijednji dan usmjeren na organizaciju radionica, petak, 2. prosinac bio je usmjeren volonterima kroz pripremnu radionicu „Pomoć u učenju“ koja je bila usmjerena na pripremu volontera za pružanje pomoći u učenju, ali i kroz predavanje o kompetencijama stečenim volontiranjem. Na predavanju sudionici su se upoznali s Potvrdom o kompetencijama stečenim volontiranjem te s načinom njezinog popunjavanja, ali i sa samim značenjem i vrijednosti Potvrde.

Skip to content