Close

Bellbook COOK

Projekt Bellbook COOK je nastavak prošlogodišnjeg projekta Bellbook Inkubator Neformalne skupine mladih Bellbook financiranog od strane Europske komisije iz programa Mladi na djelu – Aktivnost Nacionalna inicijativa mladih.

Bellbook je neformalna grupa formirana od korisnika, djelatnika i volontera udruge djece i mlade s poteškoćama u razvoju „Zvono“ Belišće. Grupa je tijekom 3 prošle godine radila na razvijanju i realizaciji projekata koji su djelovali na kvalitetu života mladih s poteškoćama i na njihovom povezivanju sa vršnjacima.

Ove godine NSM Bellbook je aplicirao nastavak projekta na natječaj ERASMUS plus –  Razmjena mladih ali nažalost projekt je završio na rezervnoj listi. Projekt će se provesti uz smanjeno financiranje iz sredstava Udruge Zvono.

U provedbu su uključene studentise Edukacijsko rehabilitacijskog fakulteta Zagreb, studentice Pedagoškog fakulteta u Ljubljani smjera Spacijalne i rehabilitacijske pedagogije te volonteri i korisnici udruge Zvono.

Projekt Bellbook Cook poboljšava kvalitetu življenja mladih osoba s intelektualnim teškoćama u lokalnoj zajednici kroz poboljšavanje njihovih sposobnosti. Projekt je eksperimentalni program kojim se poboljšava zapošljivost osoba s intelektualnim teškoćama i mladih stručnjaka (studenata ERF-a i Specijalne i rehabilitacijske pedagogije, Ljubljana) na temelju tržišnih zahtjeva i modela zapošljavanja uz podršku.

Kroz provedbu projekta istražit će se potrebe lokalne zajednice i spremnost za prihvaćanje usluga koje im mogu ponuditi osobe s intelektualnim teškoćama. Pružanjem usluga zajednici osobe s intelektualnim teškoćama aktivno se uključuju u život lokalne zajednice.

Aktivnosti će se provoditi od 18.07.2014. do 26.07.2014 i od 01.08.2014. do 09.08.2014.

Aktivnosti projekta:

Tijekom prijepodneva (od 8 do 12 sati) dio grupe sudjelovat će u vrtlarskoj radionici i biti potpora korisnicima u obavljanju poslova oko održavanja vrta i polja sa začinskim i ljekovitim biljem. U popodnevnim će satima (od 16 do 20 sati) pripremati obroke za zaposlenike Gradske uprave grada Belišće koji će se posluživati slijedeći dan u prijepodnevnim satima. Ponudit će se zdravi obroci pripremljeni od namirnica sa polja Citadela. U pripremi i posluživanju hrane će sudjelovati mlade osobe s teškoćama. Kvaliteta obroka i zainteresiranost korisnika usluge će pokazati može li ta ponuda biti konkurentna na tržištu i može li se navedena inicijativa razvijati kao socijalno poduzetništvo

Studenti će biti podrška korisnicima u nabavci potrebnih namirnica (dio namirnica je iz vrta koji održavaju u prijepodnevnim satima), u pripremi jela, pripremi za posluživanje i spremanju radnog prostora nakon obavljenog posla. Kroznavedene  aktivnosti imat će priliku izravno raditi sa osobama s teškoćama u razvoju, pripremati ih za samozapošljavanje, biti im podrška u radu i tako razvijati  svoje kompetencije koje će im biti potrebne u budućem zanimanju.

Kroz svakodnevnu interakciju sa mladima s teškoćama te sa volonterima i djelatnicima udruge Zvono studenti će imati priliku doznati sve o modelu koji razvija udruga Zvono. Kroz slobodno vrijeme i međusobno druženje razmjenjivat će informacije o metodama i programima iz svoje zemlje.

Studenti će kroz praktičan rad i organiziranje podrške za osobe s invaliditetom imati priliku primijeniti teoretska znanja usvojena na fakultetu. Isto tako će proći proces spoznaje što znači primjena u praksi, o kojim okolnostima treba voditi računa i kako stvarati individualne programe te prilagoditi teorijska znanja prilikama u koje smo zatekli.

Skip to content