Close

Project STEP IN - Zapošljavanje uz podršku osobama sa intelektualnim teškoćama u Hrvatskoj

Udruga ZVONO iz Belišća započela je sa provedbom još jednog Europskog projekta pod nazivom Korak u – zapošljavanje uz podršku osobama sa intelektualnim teškoćama u Hrvatskoj (Step IN- Supported Employment for People with Intellectual Disabilities in Croatia). Međunarodnoj federacija (Internationaler Bund e.V., IB Süd ) iz Stuttgarta u partnerstvu sa Udrugom Zvono iz Belišća na natječaju Strukturnog i investicijskog fonda IPA-razvoj ljudskih potencijala odobren je Projekt STEP IN u iznosu od 144.353,16 eura i projekt će se provoditi u Belišću od  20.5.2015. do 19.9.2016. godine. Projekt je  usmjeren na podupiranje integracije nezaposlenih osoba s intelektualnim teškoćama koji su na tržištu rada.

Specifični ciljevi projekta su: 1. Povećanje zapošljivosti osoba s intelektualnim teškoćama na području Osječko-baranjske županije provedbom programa osmišljenog ” po mjer” koji podržava zapošljavanje i  2. cilj je: Jačanje kapaciteta stručnjaka koji rade s osobama s invaliditetom. Program Zapošljavanja uz podršku (SUPPORTED EMPLOYMENT PROGRAMME) 30 osoba sa intelektualnim teškoćama provest će radni asistenti nakon edukacije koju će provesti stručnjaci iz Njemačke. Program SE osmišljen je kroz slijedeće elemente: savjetovanje za karijeru i podrška za zapošljavanje, praksa uz podršku radnog trenera(asistenta), radionice za poboljšanje vještina i ključnih kompetencija. Program (SE) biti će orijentiran na kompetencije osoba sa invaliditetom  i nudit će po mjeri osmišljen program zapošljavanja i stupanj potpore prilagođen potrebama pojedinca. Projekt će također pomagati i pripremati društvo i tvrtke za zapošljavanje osoba s invaliditetom uspostavom mentorskog programa unutar tvrtke i pružanjem pedagoške potpore za svoje zaposlenike.

U sklopu projekta održan je prvi kick-off sastanak partnera, projektnih voditeljica i asistentica iz Njemačke i Hrvatske. U vrlo pozitivnom i radnom okruženju nositeljice projekta  iz IB-a Stuttgarta i partnerice na projektu iz Udruge Zvono Belišće dogovorile su detaljnu provedbu projektnih aktivnosti. Prva aktivnost biti će informiranje i motiviranje osoba sa intelektualnim teškoćama da postanu korisnici projekta, te da uz pomoć radnih asistenata prođu podržanu praksu kod raznih poslodavaca i postanu konkurentniji na tržištu rada. Usporedo sa prvom aktivnosti provodit ćemo pozivanje i informiranje poslodavaca koji se žele uključiti u projekt te u svojim tvrtkama pružiti šansu osobama sa intelektualnim teškoćama da uz pomoć radnih asistenata i mentora prođu kroz podržanu praksu.

Na samom kraju projekta STEP  IN temeljem ishoda podržanih programa prakse i dugogodišnjem iskustvu i stručnosti IB Međunarodne federacije iz  Njemačke izradit će se priručnik sa uputama i alatima kako uspješno provoditi Podržani programa zapošljavanja osoba sa intelektualnim poteškoćama u Hrvatskoj.  Provoditeljice projekta STEP IN u Hrvatskoj su Anita Andrašek-Mihaljević projekt menagerica i financijska asistentica Ana Prološčić, a u Njemačkoj projekt menagerica Victoria Vogt-McAdam i financijska asistentica Silvia Kappel.

Udruga  djece i mladih s poteškoćama u razvoju ”ZVONO”

Andrije Hebranga 12,

31551 Belišće, Osječko-baranjska županija

Tel:  +358 31 662 535 ; +358 31 358 999

e-mail: zvono@os.t-com.hr   ;

web: udrugazvono.hr

Voditeljica projekta STEP IN
Anita Andrašek-Mihaljević

anita.zvono@gmail.com

 

For more information visit the project website: www.udrugazvono.hr and www.internationaler-bund.de  

For more information on … please visit www.strukturnifondovi.hr.

Više informacija  o projektu: udrugazvono.hr i  www.ib-kos.de

Više informacija o EU fondovima : www.strukturnifondovi.hr.

 

 

 

 

Skip to content