60 je patuljaka iz Belišća otputovalo diljem svijeta

BELIŠĆE – Za ovogodišnju manifestaciju Udruge Breza pod nazivom “Patuljci dolaze Ovdje”, široj javnosti poznatiju po nazivu “Zemlja bez granica”, svoj veliki doprinos dala je belišćanska Udruga za djecu i mlade s teškoćama u razvoju “Zvono”. Naime, članice te udruge i zaposlenice njihove zadruge “Miva art” s korisnicima i volonterima “Zvona posebno za tu prigodu izradile su čak 60 krpenih lutaka – patuljaka, koji su bili maskota manifestacije i koji su poklonjeni gostima i osobama koje su na svoj način dale doprinos “Zemlji bez granica”. Tako su krpeni patuljci iz Belišća otputovali diljem svijeta.
Prema riječima predsjednice “Zvona” Mire Anić, izrada krpenih patuljaka – maskota za potrebe “Zemlje bez granica”, zapravo je samo nastavak dosadašnje uspješne suradnje “Zvona” i “Breze”, u čijim projektima nerijetko sudjeluju i članovi “Zvona” s različitim radionicama izrade nakita, tkanja i drugog. Krpene lutke iz “Zvona”, kojih je u nepune tri godine napravljeno nekoliko stotina, jednom su vidjele i čelnice “Breze”, koje su nedavno zamolile kreativke u “Zvonu” da po sličnom principu izrade i krpene patuljke i pripreme 60 patuljaka za veliki događaj u Osijeku.
– Želja nam je bila da te patuljke napravimo na posve nov i originalan način, isključivo ručnim radom, te da svaki od njih bude drugačiji, unikatan u usporedbi s ostalima. No, vremena je bilo malo, pa smo posljednjih dana intenzivno radile ne bismo li sve stigle na vrijeme – kaže Mira Anić, prema čijoj su zamisli i dizajnu izrađene sve lutke za tu prigodu.

Posao provedbe ideje u djelo i šivanja povjeren je Vanji Đumić, koja je uz volonterku Doru Kučeru i još nekolicinu entuzijasta i članova “Zvona” odradila lavovski dio posla izrade patuljaka. A to doista nije bilo ni lako, ni jednostavno, jer je za svaku lutku trebalo oko tri sata rada, puno prirodnih materijala i prije svega strpljenja i dobre volje.
– Tijelo patuljaka izrađivale smo od stare reciklirane odjeće koju su nam građani donosili te od drugih materijala koje smo pronalazili, a najvažnije nam je bilo da svaki od tih patuljaka bude na svoj način veseo i zanimljiv. Tijelo patuljaka punili smo vunom, a dno košticama od višanja radi bolje stabilnosti. Ruke i noge izrađivali smo s pomoću špage i vune, a kape patuljaka i krpena srca na njihovim grudima punili smo lavandom ubranom s “Citadele” – prepričala nam je tijek radova Vanja.

Lidija ANIČIĆ (Glas Slavonije)